Power Tool Drag Racing

Deelnemen \ Praktisch \ Competitie \ Spelregels

 

Deelnemen

Van slijpschijf tot staafmixer, elk soort elektrisch handgereedschap kan omgetoverd worden tot een indrukwekkende racewagen!

In het Belgisch Kampioenschap Power Tool Drag Racing nemen Makers van over het hele land het tegen elkaar op met zelfgebouwde, door power tools aangedreven racemachines. In verschillende rondes strijden deze getunede bolides één tegen één voor de Belgische titel op een houten racetrack van 20 meter. Wie het eerst over de finish gaat, wint. Tot er één onverslaanbare racer overblijft. Ohja, we belonen natuurlijk ook het craftmanship van de Makers! De coolst uitziende machine krijgt de titel van Meest Wacky Racer. Challenge accepted?

 

Praktische info

Het Belgisch Kampioenschap Power Tool Drag Racing 2025 vindt plaats op vrijdag 2 mei 2025 tijdens de Race Night van Maker Faire Gent.

De eerste race start stipt om 19u00. Als deelnemer dien je vroeger aanwezig te zijn om je materiaal klaar te zetten. Meer info over de concrete timings van aankomst, de verschillende manches en de prijsuitreiking ontvang je in aanloop naar het festival.

Vóór 2022 werd het BK Power Tool Drag Racing georganiseerd door Open Garage. Een welgemeende dankjewel gaat uit naar hen voor het delen van hun kennis, ervaring en materiaal!

 

Competitie

Racemachines treden steeds per 2 in competitie met elkaar. De machine die als eerste over de finish rijdt, wint. Als geen van de machines de finish haalt, dan wint de machine die het verste geraakt. Elke machine die op z'n minst probeert deel te nemen verdient een applaus.

De beste Belg op het einde van het kampioenschap wordt tot Belgisch Kampioen gekroond. Buitenlandse teams zijn welkom om deel te nemen, maar kunnen geen Belgisch Kampioen worden, ook al winnen ze de competitie.

Solo deelnemen kan pas vanaf 16 jaar. Ben je jonger dan 16 en wil je toch graag deelnemen? Dat kan, maar dan moet je naast je voertuig ook een volwassen teamgenoot meebrengen.

 

Spelregels

Deze competitie is er in de eerste plaats voor de fun. En om eruit te leren. Want als je een racemachine wil maken, zal je toch ook wel goed je hersenpan moeten gebruiken!

Veiligheid

Werken met elektrisch handgereedschap is zeer gevaarlijk. Je bent als deelnemer zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van je voertuig, ook tegenover de omstaanders bij de wedstrijd.

Uit veiligheidsoverwegingen kan elk voertuig dat deelneemt op gelijk welk moment tijdens de wedstrijd uitgesloten worden van verdere deelname door de organisatie.

Het is niet toegestaan om tijdens een race aan je voertuig of aan het racetrack te komen. Voertuigen mogen enkel bestuurd worden door de dodemansknop van de organisatie.

Elektrisch handgereedschap

Voertuigen zijn gebaseerd op elektrisch handgereedschap.

Handgereedschap zijn machines die bedoeld zijn om, in de hand gehouden, bediend te worden door 1 persoon. Voorbeelden van machines die handgereedschap zijn, zijn haakse slijpers, boormachines, cirkelzagen, schuurmachines, kettingzagen, boorhamers, graskantmaaiers.

Stationaire machines, machines op wielen of machines die door meer dan 1 persoon bediend worden, zijn geen handgereedschap en mogen niet gebruikt worden in je power tool racer. Grasmaaiers, generatoren of compresseurs zijn bijvoorbeeld geen handgereedschap.

Enkel machines die via 230V kabel met stekker en de voorziene dodemansknop bestuurd kunnen worden, zijn toegelaten.

Voertuigen gebaseerd op op afstand bediende autootjes zijn niet toegestaan omdat die saai zijn.

Wijzigingen

Je mag 2 handgereedschappen gebruiken, maar je wijzigt de voeding en motor niet.

Voertuigen mogen maximaal 2 motors (bv. uit 2 handgereedschappen) bevatten.

Alle motoren in de voertuigen moeten afkomstig zijn uit elektrisch handgereedschap en in hun oorspronkelijke vorm, met originele voeding, rijden.

De motor en voeding van de machines mogen niet worden gewijzigd. De aandrijving kan direct met de originele riemen of bladen, maar mag een aangepaste configuratie van versnellingen, kettingen of wielen zijn. Frames, wielen, geleiderails en versieringen kunnen naar wens worden toegevoegd.

Maten

De voertuigen zijn maximaal 29,5cm breed en 100cm lang.

Voeding

De organisatie voorziet 230V op een 10A zekering voor elk voertuig, op een 30m lange verlengkabel. Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor de organisatie van deze kabel voor de wedstrijd. Het gebruik van haspels of kabelgeleiders is niet toegestaan.

De stroom wordt bediend via een dodemansknop door de deelnemer zelf.

Racetrack

We voorzien een safety zone rond het racetrack voor de veiligheid van onze toeschouwers. Tijdens de wedstrijd is per team slechts 1 lid toegelaten binnen de afsluiting om het voertuig met de dodemansknop te bedienen.

De baan is opgebouwd uit modules van spaanplaat en OSB-plaat.

De baan is 30cm breed, gebouwd met spaanplaten (die glad zijn omdat ze een melamine laag hebben). Daarin leggen we een ~29,5cm brede OSB-plaat. Alle platen zijn 1.8cm dik. De opstaande rand is 13.2cm hoog (aan de buitenkant gemeten).

We hebben 14 modules in spaanplaat gemaakt, elk 2m64 lang. De totale lengte van de racebaan is dus 18m48. We zullen deze met een "fundering" van dikke balken aan elkaar timmeren.

Om te crashen na de finish zetten we opvangbakken voor de racemachines op het einde van de racetracks, zodat de machines veilig kunnen stoppen.

De organisatie probeert de baan zo accuraat mogelijk te bouwen, maar hou rekening met onregelmatigheden en bobbels aan aansluitingen tussen planken. Let op dat je racer daarom ook niet breder mag zijn dan 29,5cm om in de baan te passen!

Pits

In de pits kan je onderhoud aan je racemachine doen en je bolide tentoonstellen aan het nieuwsgierige publiek.

We voorzien voor elke racer een halve tafel plaats. Hier kan je lustig last minute aanpassingen uitvoeren of reparaties en hacks voor je machine aanbrengen. Breng zelf je eigen materiaalkistje mee. Pitspoezen die je aanmoedigen moet je ook zelf ronselen.

Let op de veiligheid van omstaanders bij tests en voorzie een veiligheidsperimeter als je de machine wil uitproberen. Onveiligheid in de pits kan tot onmiddellijke uitsluiting van de wedstrijd leiden.